Αμερικάνοι μελισσοκόμοι έχασαν το 44 % των μελισσών τους το 2015-16

Οι μελισσοκόμοι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχασαν το 44 % των πληθυσμών τους κατά την διάρκεια του ενός έτους (Απρίλιος 2015-Απρίλιος 2016), σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της ετήσια έρευνας σε εθνικό επίπεδο. 

Οι απώλειες αυξήθηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και οι ζημιές ήταν μεγάλες τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα.
Η έρευνα διεξάγεται κάθε χρόνο από την Bee Informed Partnership σε συνεργασία με το Υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

“Είμαστε τώρα στο δεύτερο έτος των υψηλών ρυθμών απώλειας του καλοκαιριού, το οποίο αποτελεί αιτία σοβαρής ανησυχίας” δήλωσε ο Dennis vanEngelsdorp, επίκουρος καθηγητής εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και διευθυντής του Bee Informed Partnership. Το χειμώνα μερικές απώλειες που έχουμε είναι φυσιολογικές και αναμενόμενες αλλά το γεγονός ότι οι μελισσοκόμοι χάνουν αρκετά μελίσσια και το καλοκαίρι όπου οι μέλισσες είναι σχετικά υγιείς, είναι αρκετά ανησυχητικό.

Οι μελισσοκόμοι που συμμετείχαν στην έρευνα έχασαν συνολικά το 44.1% των αποικιών τους, κατά την διάρκεια του έτους. Αυτό σηματοδοτεί μια αύξηση της τάξης του 3.5% από το προηγούμενο έτος (2014-15) όπου τότε το ποσοστό απώλειας ήταν 40.6%.


Συνολικές απώλειες αποικιών που διαχειμάζουν κατά την περίοδο (1 Οκτωβρίου – 1 Απριλίου) από τις διαχειριζόμενες αποικίες μελισσών στις ΗΠΑ σε εννέα ετήσιες εθνικές έρευνες. Το αποδεκτό εύρος είναι ο μέσος όρος αποδεκτών απωλειών για τις αποικίες που δηλώνονται από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ανά έτος.


Ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλουν στις απώλειες των μελισσών. Ένας παράγοντας από αυτούς είναι οι ασθένειες που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες και συγκεκριμένα το άκαρι βαρρόα, ένα θανατηφόρο παράσιτο που μπορεί να εξαπλωθεί και να εξοντώσει ολόκληρες αποικίες. Τα φυτοφάρμακα επίσης είναι άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη ενός σμήνους.

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε online στο περιοδικό Apidologie στις 20 Απριλίου του 2016 παρείχε την πρώτη πολυετή αξιολόγηση στα παράσιτα των μελισσών σε ερασιτέχνες μελισσοκόμους και σε επαγγελματίες. Μεταξύ των ευρημάτων η μελέτη διαπίστωση ότι η προσβολή από το άκαρι βαρρόα είναι πιο μεγάλη σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις καθώς το άκαρι είναι συνδεδεμένο με αρκετούς καταστροφικούς ιούς. Το άκαρι βαρρόα είναι μια μόνιμη απειλή ειδικά για τους μελισσοκόμους που διατηρούν στην αυλή τους μερικές κυψέλες ερασιτεχνικά τους λεγόμενους backyard beekeepers.

«Πολλοί μελισσοκόμοι που διατηρούν στην αυλή τους κυψέλες δεν παίρνουν κανένα μέτρο πρόληψης ώστε να ελέγξουν το άκαρι βαρρόα. Πιστεύουμε ότι αυτό οδηγεί σε κατάρρευση των αποικιών γιατί το άκαρι εξαπλώνετε εύκολα σε γειτονικές αποικίες ακόμη κι αν αυτέ διαχειρίζονται με τον σωστό τρόπο καταπολέμησης» δήλωσε η Nathalie Steinhauer, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα εντομολογίας UMD βάση στοιχείων που έχει συλλέξει για την ετήσια έρευνά της.

«Βλέπουμε όλο και περισσότερα στοιχεία να μας δείχνουν ότι οι μελισσοκόμοι που παίρνουν τα σωστά βήματα για τον έλεγχο του βαρρόα να χάνουν τις αποικίες τους χωρίς να φταίνε οι ίδιοι»
Περισσότεροι από 5.700 μελισσοκόμοι από 48 πολιτείες ανταποκρίθηκαν στην έρευνα του τρέχοντος έτους. Συνολικά αυτοί οι μελισσοκόμοι είναι υπεύθυνοι για περίπου 15 τοις εκατό σε σύνολο 2.660.000 αποικιών όλης της χώρας.

Η έρευνα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ερευνητικής προσπάθειας να κατανοήσουμε γιατί οι αποικίες των μελισσών είναι σε άσχημη κατάσταση και τι μπορεί να γίνει ώστε να την διαχειριστούμε καλύτερα. Ορισμένες καλλιέργειες στην Αμερική, όπως η αμυγδαλιά εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις μέλισσες μέσω της επικονίασης. Οι εκτιμήσεις της συνολικής αξίας των υπηρεσιών επικονίασης των μελισσών κυμαίνονται μεταξύ 10-15 δις δολάρια ετησίως.

«Το υψηλό ποσοστό της απώλειας σε ένα ολόκληρο έτος σημαίνει ότι οι μελισσοκόμοι εργάζονται υπερωρίες για να αντικαταστήσουν διαρκώς τις απώλειές τους» δήλωσε ο Jeffery Pettis, ένας ανώτερος εντομολόγος στο USDA και συντονιστής της έρευνας. ¨Αυτές οι απώλειες κοστίζουν στον μελισσοκόμο και χρόνο και χρήμα. Το πιο σημαντικό είναι ότι η βιομηχανία χρειάζεται αυτές τις μέλισσες για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες επικονίασης. Χρειαζόμαστε επειγόντως λύσεις για να επιβραδύνουμε τον ρυθμό απώλειας των αποικιών του χειμώνα και του καλοκαιριού.

Η έρευνα διεξήχθη από την Bee Informed Partnership, η οποία λαμβάνει χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) (Award No. 2011-67007-20017).



Πηγή: MelissokomiaNet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου