Αυτά είναι τα φυτά που διώχνουν τα κουνούπια...

Πολλά είναι τα φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να «διώχνουν» τα κουνούπια. Μερικά από αυτά είναι αυτοφυή και πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται ως καλλωπιστικά ή και φαρμακευτικά. Μερικά από αυτά είναι τα: σιτρονέλα (Cymbopogon), μελισσόχορτο (Melissa officinalis), κατιφές (Calendula officinalis) , αρμπαρόριζα (Pelargoniumgraveolens), λουίζα (Aloysia citrodora), βασιλικός (Ocimum basilicum), λεβάντα (Lavandula), δυόσμος (Mentha spicata), αψιθιά (Artemisia arborescens), νεπέτα (Nepeta cataria).
Από τα παραπάνω είδη το μελισσόχορτο, ο κατιφές, η λεβάντα, η αψιθιά και η νεπέτα είναι αυτοφυή είδη στην Ελλάδα. Η τοποθέτησή τους σε κήπους ή σε μπαλκόνια μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό την παρουσία κουνουπιών, ειδικά μάλιστα αν η φυλλάδα τους τρίβεται ελαφρά ώστε να απελευθερώνεται η οσμή των αιθέριων έλαιών τους.

Ιδιότητες των ειδών


Η σιτρονέλα αποτελεί το κύριο συστατικό των διαφόρων αντικουνουπικών που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως λοσιόν, αρωματικά κεριά κτλ. Είναι ένα πολυετές αγρωστώδες που φτάνει το ένα μέτρο περίπου. Απαντάται σε ηλιόλουστες θέσεις και είναι πολύ εύκολο φυτό στην καλλιέργειά του. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θέλει αρκετό πότισμα.
Το μελισσόχορτο είναι γνωστό και ως βάλσαμο ή μελισσοβότανο και είναι ένα πολυετές βότανο με μυρωδιά λεμονιού. Τα φύλλα του μπορούν να τριφτούν στο δέρμα ως εντομοαπωθητικό. Το καλοκαίρι θέλει αρκετό νερό.
To κατιφές είναι φυτό με λευκά, κίτρινα και πορτοκαλί άνθη. Τα φύλλα του έχουν χαρακτηριστική μυρωδιά που για πολλούς είναι ενοχλητική, λόγω της πυρεθρίνης που περιέχει και η ουσία του που αποτελεί συστατικό για πολλά φυτοφάρμακα. Εκτός από τα κουνούπια απωθεί και άλλα έντομα. 
Η αρμπαρόριζα έχει έντονη μυρωδιά που θυμίζει λιβάνι. Είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης και καθόλου απαιτητικό. 
Η λουίζα είναι φυλλοβόλος θάμνος με έντονο άρωμα λεμονιού. Χρησιμοποιείται στην κουζίνα και κυρίως στην παρασκευή τσαγιού και cocktails. Θέλει πολύ ήλιο και μέτριο πότισμα. Επίσης απωθεί τα κουνούπια. 
Ο βασιλικός φυτεύεται συνήθως σε γλάστρες ή στον κήπο. Για να διατηρηθεί θέλει πότισμα ενώ καλό είναι να αφαιρούνται οι ανθοφόροι οφθαλμοί (τα μπουμπούκια). Τα φύλλα του μπορούν να τριφτούν στο δέρμα ως εντομοαπωθητικό. 
Η λεβάντα είναι διακοσμητικό φυτό με έντονο άρωμα για τον κήπο που απωθεί τα κουνούπια και πολλά άλλα έντομα. Τα αποξηραμένα άνθη της διώχνουν τον σκώρο από τα ντουλάπια. Η λεβάντα δεν είναι απαιτητική ως προς το έδαφος και αρκείται σε λίγο νερό. 
Ο δυόσμος δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και μεγαλώνει γρήγορα. 
Η αψιθιά είναι πολυετής θάμνος ύψους έως περίπου ενός μέτρου. Τα φύλλα του έχουν γκριζωπό χρώμα και για αυτό έχει έντονο κηποτεχνικό ενδιαφέρον. Είναι φυτό που ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη που έχουν καλή αποστράγγιση και δεν χρειάζεται πολύ πότισμα. 
Το φυτό Νεπέτα καλλιεργείται εύκολα και σε γλάστρα από την άνοιξη ως το χειμώνα και ανθίζει το καλοκαίρι. Δεν ξεπερνά τα 30 εκατοστά ύψος, ενώ απαιτεί τουλάχιστον λίγο ήλιο και μέτριο πότισμα. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με διαίρεση των ριζών του φυτού και με σπορά. Τα άνθη της Νεπέτα έλκουν ιδιαίτερα τις μέλισσες. Προσοχή σε όσους έχουν γάτες γιατί η νεπέτα είναι μεγάλη αδυναμία των γατών.

Άλλα εντομοαπωθητικά με φυτά

Εντομοαπωθητικό και αρωματικό χώρου μπορεί να γίνει και με τη χρήση σιτρονέλας ή λεβάντας και ευκάλυπτου ή γερανιού. Τοποθετώντας μόλις 5-10 σταγόνες από το αιθέριο έλαιό τους, απωθούνται τα κουνούπια αλλά αρωματίζεται και ο χώρος. Το ίδιο μπορεί να γίνει απλά με σκόρδο και νερό, αλλά αυτό είναι καλό να χρησιμοποιείται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Γενικά τα είδη που έχουν έντονο άρωμα μπορούν να απομακρύνουν τα κουνούπια όπως και άλλα έντομα: το θυμάρι, η δάφνη κ.ά.



Πηγές – Άρθρα – Πληροφορίες

http://www.onmed.gr/ [Πρόσβαση 13/06/2016]

http://www.fitagora.gr/ [Πρόσβαση 13/06/2016]

http://www.green-works.gr/ [Πρόσβαση 13/06/2016]

http://www.ediva.gr/ [Πρόσβαση 13/06/2016]

http://www.vita.gr/ [Πρόσβαση 13/06/2016]

http://www.valentine.gr/ [Πρόσβαση 13/06/2016]

http://www.prasinizo.gr/ [Πρόσβαση 13/06/2016]

Επιμέλεια – Κείμενο Χρήστος Ράμμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου