Παράγοντες που απειλούν τις μέλισσες.

Τις τελευταίες δεκαετίες ο πλανήτης μας βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας μαζικής εξαφάνισης των ειδών του. Διάφορα ζώα, πουλιά και είδη εντόμων τείνουν προς τον αφανισμό τους ανάμεσα τους και οι μέλισσες.
Μακροπρόθεσμα, αυτό είναι πολύ ανησυχητικό σημάδι ως προς τη βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων καθώς και για το μέλλον της γεωργίας.
Στην πραγματικότητα χωρίς τις μέλισσες πάνω από το 80 % των τροφίμων που καταναλώνουμε θα μπορούσαν να εξαφανιστούν από τη διατροφική μας αλυσίδα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, αφήνοντας στη θέση τους μόνο κάποια είδη σιτηρών.

Φανταστείτε πως θα ήταν το πρωινό σας χωρίς να προσθέσετε στο ψωμί μέλι η μαρμελάδα…!
Φανταστείτε ένα όμορφο τοπίο χωρίς πεταλούδες ή ένα κήπο χωρίς περιβόλι…!
Εδώ και περίπου 20 χρόνια στην Ευρώπη αλλά και σε όλο το κόσμο τα νικοτοτινοειδή και οι φαινυλοπυραζόλες, έχουν ως συνέπεια τις δραματικές απώλειες στις αποικίες των μελισσών. Όταν η imidacloprid εισήχθη στη γαλλική αγορά στις αρχές του 1990 οι γάλλοι μελισσοκόμοι κατήγγειλαν τη θνησιμότητα των μελισσών σε περιοχές όπου καλλιεργούνταν ηλίανθος, αραβόσιτος και ελαιοκράμβη.
Από τότε η εξαφάνιση των μελισσών άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.
Τα νεονικοτινοειδή είναι από τα πιο τοξικά εντομοκτόνα που αντιμετώπισαν ποτέ οι μέλισσες στην ιστορία της βιομηχανικής γεωργίας.
Αυτή η περιβαλλοντική και κοινωνικό-οικονομική καταστροφή κρατεί πάρα πολλα χρόνια γι αυτό έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την καταπολέμηση της χρήσης αυτών των βλαβερών για το περιβάλλον ουσιών.
Ένας βασικός παράγοντας γι αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα είναι οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη γεωργία.
Η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση,  μειώνει τη δύναμη των χημικών σημάτων που αποστέλλονται μεταξύ λουλουδιών και εντομών μεταβάλλοντας την ανθοφορία η οποία επηρεάζει την ποσότητα και την ποιότητα του νέκταρος.
Τα ακαρεα λειτουργούν ως δολοφόνοι και ιδίως το ακαρι  βαρρόα, όπου πρόκειται για ένα εξωτερικό παράσιτο της μέλισσας που τρέφεται απο αυτήν. Οι απόγονοι τις μέλισσας πεθαίνουν η γεννιούνται παραμορφώσεις με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους μέσα στις κυψέλες.

Μετά από όσα αναφέραμε πιο πάνω η εξαφάνιση των μελισσών θα μπορούσε να προκαλέσει μια πραγματική παγκόσμια  κρίση σε όλο το οικοσύστημα του πλανήτη μας. Περίπου το 84% των εμπορικών καλλιεργειών εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών.
Μπορούμε να βοηθήσουμε σε  αυτό το πρόβλημα μέσα από  τη καθημερινή μας ζωή με τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης καθώς και στην επιλογή μιας πιο οικολογικής γεωργίας.
ΠηγήMelissokomiaNet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου