Μελισσοκομικοί Χειρισμοί την Άνοιξη

Μπήκε η Άνοιξη και οι ανθοφορίες αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς όσο προχωράμε προς τα μέσα της εποχής. Το μελίσσι που θα ξεκινήσει δυνατό νωρίς την άνοιξη έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί και να μας δώσει την επιθυμητή παραγωγή. Συνεπώς ο μελισσοκόμος θα πρέπει να προβεί σε εκείνες τις ενέργειες που θα του φέρουν ένα καλό αποτέλεσμα.


Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι τα μελίσσια που δεν ξεχειμώνιασαν καλά και κινδυνεύουνΤι κάνουμε γι αυτό;
– Ενισχύουμε τα αδύνατα μελίσσια με: πλαίσια απο άλλα δυνατά ή τροφές ανάλογα την περιοχή.
– Συνενώνουμε τα αδύνατα μελίσσια εφόσον δεν έχουν προσβληθεί απο κάποια ασθένεια.
– Άρρωστα μελίσσια απομακρύνονται αρκετά απο το μελισσοκομείο και δέχονται θεραπεία, εκτός και αν είναι βαριά η προσβολή όπου και θανατώνονται.

Στις αρχές της Άνοιξης θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους χειρισμούς μας. Άσκοπες επιθεωρήσεις αποφεύγονται. Οι συχνές μετακινήσεις δημιουργούν απώλειες των μελισσιών. Αποφεύγονται επεμβάσεις που διαταράσσουν την μελισσόσφαιρα.Μεγάλη προσοχή στα φάρμακα. Διατηρούμε ομοιόμορφα τις κυψέλες μας εξισορροπώντας πληθυσμό και τροφές. Όσο περνάμε προς τα μέσα της εποχής αυξάνονται ανάλογα και οι επιθεωρήσεις.

Queen BeeΟ παράγοντας Βασίλισσα θα πρέπει να απασχολεί τον μελισσοκόμο αυτήν την εποχή. Παλιές βασίλισσες αντικαθιστούνται με νέες δικές μας ή απο κάποιον βασιλοτρόφο.

Ο πολλαπλασιασμός επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη απο τον μελισσοκόμο, αν θα πρέπει να γίνει, πότε και πια μελίσσια θα επιλεχτούν γι αυτήν την διαδικασία.

proionta-melissasΑυτή την χρονιά θα επιγκεντρωθούμε μόνο στην παραγωγή μελιού; ή θα εκμεταλλευτούμε και τα υπόλοιπα προϊόντα τις μέλισσας όπως γύρη, βασιλικός πολτός, πρόπολη και κερί
Για να απαντήσουμε στο ερώτημα θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στο αρχείο που κρατάμε απο τα προηγούμενα έτη. Κοιτάμε ποιο μελίσσι παράγει καλύτερα το αντίστοιχο προϊόν που θέλουμε να στοχεύσουμε.

Θα πρέπει επίσης να έχει γίνει ο προγραμματισμός για τις διαθέσιμες ανθοφορίες που θα ακολουθήσουν καθώς και τις εναλλακτικές που έχουμε σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές.

Τέλος η Άνοιξη είναι η εποχή της σμηνουργίας δηλαδή ο φυσικός τρόπος πολλαπλασιασμού των μελισσιών. Εδώ ο μελισσοκόμος θα πρέπει να παρέμβει δίνοντας χώρο στο μελίσσι και εφαρμόζοντας μέτρα πρόληψης καταστολής της σμηνουργίας.
Η περίοδος αυτή ενδείκνυται για παραγωγή βασιλισσών, βασιλικού πολτού και συλλογή γύρης.
Οι Μελισσοκομικοί Χειρισμοί την Άνοιξη προσαρμόζονται ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής και την εμπειρία του εκάστοτε μελισσοκόμου.

Πηγή: MelissokomiaNet.gr