8 Τρόποι για να βοηθήσουμε όλοι τις μέλισσες

Οι μέλισσες δεν είναι σημαντικές μόνο σε όσους αρέσει το μέλι αλλά και σε όσους αρέσει το… φαγητό γενικά. Γιατί απλά, οι μέλισσες είναι υψίστης καταλυτικής σημασίας για την επικονίαση των φυτών, (των φρούτων, των λαχανικών και των λουλουδιών) και επομένως είναι σιωπηλοί έμμεσοι συντονιστές της τροφικής αλυσίδας. Χωρίς αυτές, και μοναχά με τους άλλους επικονιαστές, τα φυτά  δεν θα μπορούσαν να επικονιαστούν και να καρποφορήσουν αποτελεσματικά και αυτό θα είχε επιπτώσεις στα καρποφυτοφάγα ζώα  αλλά και στα σαρκοφάγα που τρέφονται απ αυτά!!!  Καταλαβαίνει λοιπόν κάνεις την διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας της τροφικής αλυσίδας που θα επέρχονταν αν οι μέλισσες έπαυαν να επιτελούν το έργο τους ή να υπάρχουν.

Είναι πολύτιμες λοιπόν οι μέλισσες και αξίζει να κάνει ο άνθρωπος ότι μπορεί για να τις προστατεύει και να τις διατηρήσει αλώβητες στο οικοσύστημα.
  Πέρα από τα γενικά και κρατικά μέτρα ασφαλείας, που πρέπει να λαμβάνονται, για την προστασία του πολύτιμου αυτού εντόμου  μέσα από νομοθεσίες περί  προστασίας του από δηλητηριάσεις, φυτοφάρμακα  γενετικές παρεμβάσεις κακόβουλων μεγαλοεταιρειών κλπ κλπ,  ο επόμενος καλύτερος τρόπος , σε προσωπικό επίπεδο, για να  βοηθήσουμε και εμείς οι απλοί άνθρωποι στην διάσωση του είδους αυτού είναι να…. ξεκινήσουμε  να ασχολούμαστε  με την μελισσοκομία.
 Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εφικτό αυτό το ξεκίνημα για τον καθένα από μας  γιατί η  ενασχόληση με την μελισσοκομία απαιτεί αρκετό χρόνο, γνώσεις ,  κόπο , κατάλληλες περιβαλλοντολογικές συνθήκες  (πχ δύσκολο για τους ανθρώπους της πόλης, – αν και όχι ακατόρθωτο) και τέλος κάποιο μικρό αρχικό κεφάλαιο..  Μάλιστα, αν είναι δυνατόν όλα αυτά να είναι << παντρεμένα>> με μεράκι , θαυμασμό και αγάπη για την ίδια την μέλισσα.
 Πάντως οποιοσδήποτε και αν είναι ο λόγος που ενδεχομένως  επιθυμούμε να ασχοληθούμε με αυτό το αντικείμενο , θα πρέπει να το σκεφτούμε προσεχτικά  ζυγιάζοντας τα θετικά και τα αρνητικά.
 Πέρα απ΄ αυτό,  και άσχετα αν εσείς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές  θα ασχοληθείτε κάποτε  προσωπικά ή όχι  με την μελισσοκομία, σας παρουσιάζουμε εδώ στην συνέχεια 8 τρόπους τους οποίους μπορούμε όλοι μας να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα μας για να βοηθήσουμε τις μέλισσες και τους υπόλοιπους επικονιαστές….
  Και, προσοχή, να είστε  σίγουροι πως , αν τους ακολουθήσουμε,  το όφελος θα επιστρέψει σε εμάς.
– ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΕ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ
– ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ
– ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΙ (το κακής αφήστε το στα σουπερ μάρκετ,  τα ζαχαροπλαστεία και τις ταβέρνες που φυσικά σκασίλα τους για την υγεία σας)
-ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
– ΦΥΤΕΨΤΕ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΑΣ ΦΥΤΑ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ (πολλά είναι καλά και για εσάς)
– ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΜΙΑ ΠΗΓΗ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ (ναι , διψάνε κι αυτές και πολύ μάλιστα)
– ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ. (εκτός που θα έχετε δωράκια από αγνό μέλι και προϊόντα μέλισσας θα μάθετε, άμα θελήσετε, και την τέχνη)
– ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ  ΕΝΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΑΣ ( διότι αν  <<αγάλι- αγάλι γίνεται κι η αγουρίδα μέλι>>, φανταστείτε πόσο μάλλον το ίδιο το .. μέλι !!  Δηλαδή πόσο θα αναβαθμιστεί κι << αυτουνού>>  η περίπτωση …    Θα γίνει  κατ αρχήν μπόλικο, μετά  ποιοτικότερο   κλπ  κλπ . Κι όλα αυτά αν , αγάλι –αγάλι με την ενημέρωση και την διασπορά της σχετικής  γνώσης,   πολλαπλασιαστούν και προστατευτούν οι μέλισσες και η ελληνική μελισσοκομία.
ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ θα ωφεληθεί απ αυτό?
 ΕΜΕΙΣ όλοι !!!!…..
….Η υγεία μας, οι μελισσούλες μας, άρα και η αγροτική και μελισσοκομική παραγωγή  της Ελλάδας μας (που σημαίνει και θέσεις εργασίας και άλλα πολλά καλά) ,  μετά οι εξαγωγούλες μας, και γενικά η καημένη η  οικονομία μας  που τ ό’όόόσο υποφέρει ταύτη τη στιγμή .
ΓΙΑΥΤΟ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ :
Την μελισσούλα τη μικρή μην την υποτιμήσεις
Γιατ΄αν  από την γη χαθεί
και πάψει να επικονιεί
πολύ φοβάμαι άνθρωπε  ούτε κι εσύ θα ζήσεις…
Είναι ψυχούλα προσφοράς – κι ουχί μόνο σε μέλι-
Και στην μικρούλα της ζωή
 μονάχα δίνει και μοχθεί…
Προστάτευε την,  και θα δεις τα χίλια δυο οφέλη…
Πηγή: MelissokomiaNet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου