Πως οι 3D εκτυπωτές μπορούν να βοηθήσουν τις μέλισσες

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Auckland στην Νέα Ζηλανδία, χρησιμοποίησαν 3D εκτυπωτές και κατέληξαν σε ένα πρότυπο κηρήθρας που λειτουργεί υπέρ των μελισσών. Ακόμη δεν έχουν αναπτύξει την λύση για το σύνδρομο κατάρρευσης των μελισσών σε όλο τον κόσμο, αλλά έχουν βρει έναν τρόπο ώστε να κάνουν τις μέλισσες πιο παραγωγικές, χτίζοντας συνέχεια. Το πρότυπο της κηρήθρας αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο λογισμικό υπολογιστή, αναλύοντας ηχητικά κύματα.
Το λογισμικό αναλύει τον ήχο του εσωτερικού της κυψέλης και δημιουργεί 3D αντικείμενα την ίδια στιγμή! αναφέρει ο σχεδιαστής Gerbrand van Melle
Οι ερευνητές τύπωσαν την κηρήθρα και την τοποθέτησαν σε μια κυψέλη. Οι μέλισσες το δέχτηκαν και έχτισαν φυσιολογικά την κηρήθρα.
Η επιτυχία της εκτυπωμένης κηρήθρας κρύβεται πίσω απο τον τρόπο λειτουργίας του λογισμικού, το οποίο είναι σε θέση να αναπαράγει την ακριβής δομή που χρειάζεται η αποικία για να χτίσει και να επεκταθεί.
Ένα βασικό κλειδί για τις μέλισσες είναι αυτό που ονομάζεται ο χώρος των μελισσών. Οι μέλισσες χρειάζονται τον χώρο τους μας λέει ο Καθηγητής Peter Dearden. Τους αρέσει ο χώρος συγκεκριμένων μεγεθών. Πρέπει να είναι πολύ ακριβείς οι διαστάσεις. Ο 3D εκτύπωσης είναι μια πολύ καλή λύση για να δημιουργήσουμε αυτά τα μοντέλα και να παρατηρήσουμε την αλληλεπίδραση με τις μέλισσες
Οι σχεδιαστές δεν έχουν τελειώσει ακόμη. Τώρα εργαζόμαστε σε έναν νέο τρόπο για 3D εκτύπωση χρησιμοποιώντας πραγματικό κερί μέλισσας.
Μέχρι στιγμής, το project είχε επιτυχία όσον αφορά την εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας για τις μέλισσες.
Περίπου 60.000 μέλισσες μέσα σε μία εβδομάδα – με τέλειες συνθήκες περιβάλλοντος – χρειάζονται για να χτίσουν την ίδια ποσότητα που ένας 3D εκτυπωτής μπορεί να κάνει σε μία ημέρα.
Χωρίς να χρειάζεται να δαπανήσει αυτό το χρόνο για την οικοδόμηση τη κηρήθρας, η μέλισσα μπορεί να δαπανήσει περισσότερη ενέργεια στο πιο σημαντικό της καθήκον – την επικονίαση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την φύση.
Δεδομένου ότι η μείωση του πληθυσμού των μελισσών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανθρώπινη δραστηριότητα, φαίνεται ότι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε την προηγμένη τεχνολογία μας για να κάνουμε τα πράγματα λίγο πιο εύκολα για όλους μας.
Πηγή: MelissokomiaNet.gr via 3 News