Μέθοδος Ντεμαρί: Πρόληψη Σμηνουργίας & Αντικατάσταση Βασίλισσας

Η μέθοδος επινοήθηκε & εφαρμόστηκε πρώτη φορά απο τον Αμερικάνο Μελισσοκόμο Ντεμαρί (George Demaree), δημοσιεύθηκε στο American Bee Journal το 1884 και συνεχίζει να εφαρμόζεται έως και σήμερα αυτούσια ή με διάφορες παραλλαγές.

Εφαρμόζεται συνήθως προληπτικά όταν ο μελισσοκόμος καταλάβει ότι το μελίσσι ετοιμάζεται να σμηνουργήσει. Επίσης ο μελισσοκόμος εφαρμόζοντας την μέθοδο μπορεί να ανανεώσει την παλιά του βασίλισσα με μια καινούργια δικής του επιλογής.
Επιπλέον εάν έχουμε κυψέλες με κινητή βάση θα μας διευκόλυνε αρκετά στους παρακάτω χειρισμούς.
Ας περιγράψουμε λοιπόν την μέθοδο ντεμαρί πηγαίνοντας βήμα-βήμα:kypseli-alfa-vita-paradeigma

 Τοποθετούμε στην θέση της αρχικής κυψέλης (Κυψέλη Α) μια δεύτερη κυψέλη (Κυψέλη Β) η οποία περιέχει 8-9 πλαίσια χτισμένα. Αν δεν έχουμε βάζουμε άχτιστα αν και δεν το συνιστούμε.

 Στο κέντρο της Κυψέλης Β αφήνουμε ένα κενό στο οποίο θα τοποθετήσουμε την βασίλισσα μαζί με το πλαίσιο γόνου που βρίσκεται. Αν η ανθοφορία που βρισκόμαστε δεν είναι ικανοποιητική προσθέτουμε και πλαίσια με γόνο ανάλογα με τις συνθήκες της περιοχής, ακριβώς δίπλα απο το πλαίσιο με την βασίλισσα.

 Πάνω απο την Κυψέλη Β και κάτω απο την Κυψέλη Α τοποθετούμε βασιλικό διάφραγμα.

 Στο πίσω μέρος της Κυψέλης Α θα πρέπει να ανοίξουμε μια μικρή τρύπα για να μπορούν να μπαινοβγαίνουν οι κηφήνες. Η 2η είσοδος είναι χρήσιμη εάν θέλουμε να αντικαταστήσουμε την παλιά μας βασίλισσα. Απο εκεί θα βγει η νέα μας βασίλισσα για το γαμήλιο ταξίδι. Ο κάθε μελισσοκόμος επιλέγει τον τρόπο και το σημείο που θα γίνει.

– Μετά απο πέντε ημέρες πηγαίνουμε στο μελισσοκομείο μας και εξετάζουμε την Κυψέλη Α αν έχει δημιουργήσει Βασιλικά Κελιά. Αν δεν βρούμε Βασιλικά Κελιά, κλείνουμε την κυψέλη και συνεχίζουμε την επιθεώρηση. Αν η βασίλισσα της κυψέλης Β είναι μεγάλη σε ηλικία τότε θα έχουν δημιουργηθεί Βασιλικά Βελιά στην κυψέλη Α τα οποία καταστρέφονται σχολαστικά χωρίς να ξεχαστεί κάποιο ή κρατάμε μερικά στην περίπτωση που θέλουμε να αντικαταστήσουμε την παλιά μας βασίλισσα όπως περιγράφεται παρακάτω.

Αντικατάσταση Παλιάς Βασίλισσας με χρήση 3ου πατώματος
kypseli-alfa-vita-gama
 Επίσης ανάμεσα απο την Κυψέλη Β και Α μπορούμε να προσθέσουμε ένα τρίτο πάτωμα (Κυψέλη Γ) με κενές κερήθρες. Μεταξύ Β και Γ υπάρχει το Βασιλικό Διάφραγμα. Έτσι οι μέλισσες που βρίσκονται στην κυψέλη Α έχουν απομακρυνθεί τόσο που νομίζουν οτι είναι ανεξάρτητες απο το υπόλοιπο μελίσσι με αποτέλεσμα να αρχίζουν να δημιουργούν Βασιλικά κελιά αντικατάστασης. Όταν εκκολαφθεί η καινούργια βασίλισσα θα βγεί απο την 2η είσοδο (η τρύπα που έχουμε ανοίξει για τους κηφήνες) τηςκυψέλης Α, θα γονιμοποιηθεί και θα επιστρέψει να ξεκινήσει την γέννα της στα πλαίσια.
 Σε αυτό το σημείο ο μελισσοκόμος μπορεί να αφήσει και τις δύο βασίλισσες να δουλεύουν μεχρι να ξεκινήσει η μεγάλη ανθοφορία, έτσι θα έχει γόνο απο δύο βασίλισσες αρκετό να ανταπεξέλθει στην ανθοφορία που ακολουθεί. Επίσης αν θέλει να επιτύχει αύξηση στο μελισσοκομείο του μπορεί να μεταφέρει την Κυψέλη Α με την γονιμοποιημένη βασίλισσα σε νέα θέση.

 Μετά αφαιρούμε την παλιά βασίλισσα απο την κυψέλη Β και στην θέση της μεταφέρουμε την κυψέλη Α με την Νέα βασίλισσα και ακριβώς απο πάνω τοποθετούμε την κυψέλη Β που έχει μέσα τον ορφανό γόνο της παλιάς βασίλισσας. Έτσι πετυχαίνουμε την αντικατάσταση της βασίλισσας.

Τέλος θα πρέπει να διευκρινιστεί οτι η Μέθοδος Ντεμαρί εφαρμόζετε και προσαρμόζετε ανάλογα με την περιοχή, τις κλιματολογικές συνθήκες και την εμπειρία του κάθε μελισσοκόμου. Είναι κατάλληλη για αρχάριους με λίγα μελίσσια.