Κουμαριά (Arbutus unedo)

Η άνθισή της αρχίζει από Οκτώβριο και συνεχίζεται όλο το Δεκέμβριο.
Προσφέρει νέκταρ και γύρη, δυναμώνοντας εξαιρετικά τα μελίσσια που επεκτείνουν το γόνο, σε μια κρίσιμη για το ξεχειμώνιασμά τους περίοδο και εφοδιάζονται με μέλι κατάλληλο για τη διατροφή τους όχι όμως και για τον άνθρωπο, λόγω της δυσάρεστης γεύσης του.

Τέλος είναι πιθανό οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή, βροχές, περίσσεια υγρασίας, περιορισμός της πτήσης των μελισσών, να είναι αιτία αρνητικών φαινομένων, όπως η εμφάνιση της νόσου νοζεμίασης στο μελίσσι και οι μελισσοκόμοι να τα συνδυάζουν με τη βόσκηση στην κουμαριά.
Η κουμαριά είναι αειθαλής θάμνος-μικρό δέντρο (λατινικό όνομα Arbutus unedo) με οδοντωτά φύλλα και λευκά άνθη, που βγάζει κόκκινους εδώδιμους καρπούς.
Το μέλι της κουμαριάς, έχει χρώμα σκούρο κίτρινο, το ιξώδες του είναι μέτριο, γεύση πικρή και γι'αυτό έχει και μικρή εμπορική αξία. Τα τελευταία χρόνια που υπάρχει ενημέρωση του αγοραστικού κοινού όλο και περισσότεροι καταναλωτές το ζητάνε για δοκιμή και κατανάλωση.
Οι μελισσοκόμοι το αφήνουν στις κυψέλες να το φάνε τα μελίσσια τους για ξεχειμώνιασμα. Τα άνθη της κουμαριάς έχουν χρώμα λευκό προς το κρεμ, είναι σε ταξιανθία σαν τσαμπί και έχουν το σχήμα καμπανούλας έτσι η βροχή δεν τα επηρεάζει καθόλου.
Το μέλι απο την κουμαριά είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, κάνει καλό στον άνθρωπο και μάλιστα έχει βρεθεί ότι είναι διουρητικό και κατεβάζει την πίεση, κάνει καλό στο κυκλοφορικό άρα και στην καρδιά, αλλά και ταυτόχρονα σαν διουρητικό κάνει καλό στα νεφρά και κατ επέκταση και στον προστάτη.
Τα παρακάτω στοιχεία είναι ανακοινώσεις παγκόσμιων, μεγάλων πειραματικών εργαστηρίων και ινστιτούτων μελιού:
  • Το μέλι κουμαριάς έχει το χαμηλότερο ποσοστό γλυκόζης σε σύγκριση με άλλα μέλια, έτσι εμπεριέχει και λιγότερες θερμίδες.
  • Η φρουκτόζη του είναι σε χαμηλό επίπεδο, αυτό το κάνει ιδανικό για ανθρώπους που κάνουν δίαιτα αλλά θέλουν και το μέλι στο τραπέζι τους.
  • Η ουσία Arbutin του μελιού, ρυθμίζει την χοληστερίνη και καθαρίζει το αίμα.
  • Εμπεριέχει ακόμη την ουσία Τυρανόζη η οποία αυξάνει την ζωή των κυττάρων του σώματος μας.
  • Γενικά το μέλι της κουμαριάς είναι ένα άριστο φυσικό προϊόν, αφού με την κατανάλωσή του αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό διότι, περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα υπόλοιπα μέλια.
  • Ακόμη και τα φύλλα απο την κουμαριά ενδείκνυνται στην πρακτική ιατρική, για τις φλεγμονές του ουροποιητικού και του εντέρου.
  • Παρόλο που η γεύση του είναι πικρή, μετά παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος αρχίζει και χάνει την πικράδα του σε ποσοστό περίπου 30% κάθε χρόνο.
Πηγές: [ Η μελισσοκομική χλωρίδα (Δ.Τσέλλιος), melinet.gr, wikipedia.org, melissomania.gr, melissokomianet.gr ]