Αλογοθύμαρο (Anthyllis hermanniae)


Aνθεκτικός θάμνος στις καιρικές συνθήκες και γενικότερα καταπονήσεις, όπως πάτημα ή βόσκηση από ζώα, συναγωνισμό μ’άλλα φυτά, στις άγονες και ακαλλιέργητες περιοχές όπου ευδοκιμεί. Τα κίτρινα ευωδιαστά λουλούδια της είναι πόλος έλξης των μελισσών και αν οι βροχές που προηγήθηκαν της άνθησης ήταν αρκετές, τότε η επιτυχία της ανθοφορίας είναι εξασφαλισμένη.

anthyl
Αλογοθύμαρο (Anthyllis hermanniae)
Το φυτό αυτό (Anthyllis hermanniae) είναι ένας θάμνος, ανθεκτικός, πολύκλωνος, με λεπτούς  ξυλώδεις κορμούς, το μέσο  ύψος του οποίου φθάνει έως 1,00 μέτρο.
Η αντοχή της ανθοφορίας στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, η κλιμάκωσή της από τα χαμηλότερα σε μεγαλύτερα υψόμετρα είναι δυνατόν να κλιμακώσουν την περίοδο άνθησης και πέραν του μηνός.
Πάντως ο Ιούνιος είναι ο κυριότερος μήνας εκμετάλευσής της από τις μέλισσες,η ανθοφορία αρχίζει στα χαμηλά τον Μάιο.
Το νέκταρ και το μέλι είναι λαμπερό-ανοιχτόχρωμο κίτρινο με υπέροχο άρωμα.
Οι μέλισσες χτίζουν πολλά κεριά στο αλογοθύμαρο,ένα μάλιστα χαρακτηριστικό, ίσως μοναδικό είναι ότι τα φρεσκοκτισμένα κεριά έχουν χρώμα ζωηρό κίτρινο αντί του συνηθισμένου άσπρου.Θεωρείται και είναι σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό.
Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, ο θάμνος γίνεται πάλι ανθεκτικός, οι  βλαστοί του,γίνοντε ξυλώδης, και τα μικρά πράσινα σκληρά  αυλακωτά φύλλα, παρουσιάζουν ένα γκρί σύνολο, μέ αντοχή στους δυνατούς αέρηδες ειδικά στις πλαγιές των νησιών, και μέ αντοχή στις μεγάλες θερμοκρασιακές  μεταβολές του καλοκαιριού και αντίστοιχα του χειμώνα.
Άλλες ονομασίες κατά τόπους αλογοθύμαρο, σμυρνιά/σμύρος ή ασμυριά.

Πηγή: [ Η μελισσοκομική χλωρίδα (Δ.Τσέλλιος), melinet.gr, xlorida.blogspot.gr, melissokomianet.gr ]