Αντικατάσταση της βασίλισσας με ταυτόχρονη καταπολέμιση για Βαρρόα χωρίς χημικά

Εφαρμόζοντας την παρακάτω βιοτεχνική μέθοδο μπορούμε να αλλάξουμε την βασίλισσα από μία κυψέλη και ταυτόχρονανα να μειώσουμε την προσβολή απο το άκαρι βαρρόα χωρίς την χρήση χημικών ουσιών.

Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δημιουργείται ένα κενό διάστημα στο οποίο δεν εκτρέφεται καθόλου γόνος – διαμορφώνοντας έτσι τις άριστες συνθήκες για να επέμβουμε. Η επέμβαση γίνεται σκονίζοντας με άχνη ζάχαρη την κατάλληλη χρονική περίοδο που τα βαρρόα είναι ακάλυπτα. Οι κόκκοι της άχνης διεγείρουν τον μηχανισμό αυτοκάθαρσης των μελισσών που στην προσπάθειά τους να καθαριστούν ρίχνουν απο πάνω τους και τα βαρρόα. Οι άκρες τον ποδιών απο τα βαρρόα λειτουργούν σαν βεντούζες. Η άχνη εμποδίζει τα βαρρόα να προσκολληθούν επάνω τους, με αποτέλεσμα να πέφτουν από το σώμα των μελισσών, καταλήγοντας στο έδαφος.
Ο παρακάτω πίνακας βοηθά καλύτερα στην κατανόηση της μεθόδου.

Πίνακας

Αναλυτικά:
- Ημέρα 0: Η βασίλισσα αφαιρείται από το μελίσσι γεννώντας τα τελευταία της αυγά.
  Τις επόμενες ημέρες οι μέλισσες θα επιλέξουν μερικά απο τα πιο πρόσφατα αυγά-προνύμφες ωστε να φτιάξουν βασιλικά κελιά για την καινούργια τους βασίλισσα.
- Ημέρα 8-10: Θα σφραγιστούν τα κελιά που περιέχουν βασίλισσες, εργάτριες και κηφήνες.
- Ημέρα 8-13: Εισάγουμε ένα νέο βασιλοκύταρο από άλλη κυψέλη επιλογής. (Καταστρέφοντας τα βασιλικά κελιά που θα έχει σφραγίσει απο μόνο του το μελίσσι)
- Ημέρα 13-16: Θα βγεί η καινούργια βασίλισσα και θα καταστρέψει τα υπόλοιπα βασιλικά κελιά που έχουν χτίσει οι μέλισσες.
Μεταξύ της 9ης και 20ης ημέρας τα βαρρόα βρίσκονται μέσα στον κλειστό γόνο.
- Ημέρα 18-23: Γαμήλια πτήση και γονιμοποίηση της βασίλισσας.

Εφαρμογή με ζάχαρη άχνη

- Ημέρα 21-24 (Άχνισμα): Η πιο κατάλληλη περίοδος να εφαρμόσουμε την θεραπεία σκονίσματος με άχνη ζάχαρη κάθε 3 ημέρες για 10 ημέρες, για να ρίξουμε τα παράσιτα τα οποία δεν θα βρίσκονται πλέον κρυμμένα μέσα στον γόνο. Την 21η ημέρα θα έχει βγεί όλος ο εργατικός γόνος και την 24η ημέρα ι ο τελευταίος κηφηνογόνος. Μεταξύ 21ης-24ης και 36ης ημέρας-κατα προσέγγιση, δηλαδή για 13 περίπου ημέρες τα βαρρόα είναι ακάλυπτα στις κηρήθρες και επάνω στις μέλισσες.

Βιολογικός κύκλος ανα ημέρες: Εργάτρια(21), Κηφήνας(24) & Βασίλισσα(16) σε ημέρες
- Ημέρα 29-34: Η καινούργια βασίλισσα θα ξεκινήσει την ωοτοκία της
- Ημέρα 36-40: Σφραγίζονται τα εργατικά κελιά

Η παραπάνω μέθοδος μπορεί να μας δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα όταν διανύουμε περίοδο πολύ καλής ανθοφορίας, κατά προτίμηση ανοιξιάτικης.
Επίσης κάτι που δεν αναφέρεται στο άρθρο είναι ο τύπος κυψέλης. Για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει τα μελίσσια να βρίσκονται σε κυψέλες ανοιχτού πάτου με σήτα, ώστε ότι βαρρόα πέσει, να μην έχει την δυνατότητα να ξανανεβεί στην κηρήθρα. Αν έχετε κυψέλες κλειστού τύπου μπορείτε να βάλετε στον πάτο ένα χαρτί με απλωμένη βαζελίνη.


Επιμέλεια: MelissokomiaNet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου