10 Πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τις μέλισσες


Τι μπορείς να κάνεις για να φτιάξεις στον κήπο ή το μπαλκόνι σου, ένα περιβάλλον ιδανικό για τις πολύτιμες μελισσούλες; Δες μερικές συμβουλές παρακάτω:

1. Απόφυγε τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Για τα περισσότερα προβλήματα των φυτών υπάρχουν φυσικές λύσεις που δεν βλάπτουν το περιβάλλον και την υγεία μας.

 fitepse

2. Προτίμησε βιολογικά προϊόντα ή τουλάχιστον προϊόντα στα οποία δεν χρησιμοποιούνται νεονικοτεινοειδή ή συστημικά φυτοφάρμακα.


3. Καλλιέργησε μελισσοκομικά φυτά!

melissokomika-fyta-kalliergeia
Δέντρα: Αμυγδαλιά, βερικοκιά, δαμασκηνιά, κορομηλιά, ροδακινιά, κερασιά, μηλιά, πορτοκαλιά, χαρουπιά φουντουκιά, κουτσουπιά, πεύκο, έλατο, ευκάλυπτος
Θάμνοι: Θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο, θρούμπι, φασκόμηλο, καλέντουλα, βρούβα, κουμαριά, σινάπι, ρείκι, γαϊδουράγκαθο
Κατά προτίμηση, τα φυτά αυτά θα πρέπει να προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες ώστε να μην περιέχουν φυτοφάρμακα που απειλούν τις μέλισσες.

4. Κάνε τον κήπο ή το μπαλκόνι σου φιλικό για τις μέλισσες

... με πολλά και διαφορετικά είδη λουλουδιών που ανθίζουν διαφορετικές εποχές το καθένα. Προτίμησε παραδοσιακές και ντόπιες ποικιλίες αντί για τα υβρίδια.

5. Μην καταστρέφεις τις φωλιές των αγριομελισσών που επικονιάζουν πάρα πολλά φυτά.

 

6. Να έχεις πάντα λίγο νερό που σε κάποιο σημείο γιατί το χρειάζονται οι μέλισσες.

nero-melisses

7. Φτιάξε μία φωλιά για μέλισσες αλλά και για άλλα ωφέλιμα έντομα.

folia-agries-melisses

8. Αν έχεις χωράφι, μην το οργώνεις ολόκληρο.

Σε κάποια άκρη άσε μερικά χόρτα που ανθίζουν ώστε να βρουν τροφή και οι μέλισσες. Προστάτευσε τα δάση και μην ξεχερσώνεις εκτάσεις.

xorafi

9. Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες που υπάρχουν στην ετικέτα.

Το λιγότερο που μπορείς να κάνεις, αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις φυτοφάρμακα, είναι να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες που υπάρχουν στην ετικέτα. Σε κάθε περίπτωση απόφυγε τα νεονικοτινοειδή και συστημικά φυτοφάρμακα.

10. Ζήτα ενεργά την απαγόρευση των φυτοφαρμάκων που απειλούν τις μέλισσες:

Όταν ο μέσος άνθρωπος κάθεται στο τραπέζι του ΝΑ ΦΑΕΙ, ούτε σκέπτεται ούτε συνειδητοποιεί το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος που έχουν παίξει ΗΔΗ οι ταπεινές μελισσούλες στην δημιουργία αυτού του γεύματός, που αυτός απολαμβάνει εκείνη τη στιγμή . Κι όμως εδώ συμβαίνει κάτι που θα μας εκπλήξει: ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΜΠΟΥΚΙΕΣ ΦΑΓΗΤΟΥ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ είναι με κάποιο τρόπο ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ. Απίστευτο? Κι όμως αληθινό!!! ΟΜΩΣ οι μέλισσες του πλανήτη χάνονται με ταχύ ρυθμό, άρα αυτονόητα πια, και η προμήθεια των τροφίμων μας και τελικά και η δική μας επιβίωση βρίσκονται ήδη σε σοβαρότατο κίνδυνο που δυστυχώς εμείς δεν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει. Τόσο απλά! (και τραγικά)
pare-thesi   

  
MelissokomiaNet.gr


Κοινοποιήστε το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου