Οργανικά οξέα και αιθέρια έλαια εναντίον της βαρρόα

Τα οργανικά οξέα μυρμηγκικό,γαλακτικό,οξαλικό οξύ καθώς και τα αιθέρια έλαια,όπως η θυμόλη,η μενθόλη,η καμφορά χρησιμοποιούνται πολύ σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της ΒΑΡΡΟΑ,σαν εναλλακτικά των συνθετικών ακαεοκτόνων.

Αφήνουν και αυτά κατάλοιπα στο μέλι,όμως οι ουσίες αυτές υπάρχουν έτσι και αλλιώς στο φυσικό μέλι, αλλά οι ποσότητες που συσσωρεύονται είναι μικρές και ασφαλείς.


Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι αν επηρεάζουν τη γεύση του μελιού,αφού ο ευρωπαϊκός και παγκόσμιος κώδικας τροφίμων δεν επιτρέπει την προσθήκη στο μέλι ουσιών που αλλοιώνουν το φυσικό χρώμα του..

.Και στην Ελβετία με σκοπό να εκλείψουν πιθανά μελλοντικά προβλήματα υπολειμμάτων στο μέλι,από τη χρήση αυτών των ουσιών,έγιναν πειράματα προσδιορισμού επιπέδων ανίχνευσης στο μέλι με τη μέθοδο βέβαια της γευσιγνωσίας ,που βρέθηκε ότι ανιχνεύτηκε:

Το μυρμηκικό οξύ ,σε όρια μετά τα 300-600 mg

To οξαλικό οξύ » » » » 400-900 »

Το γαλακτικό οξύ » » » » 800-1600 »

Ότι η γεύση του μελιού επηρεάζεται πιο εύκολα από το μυρμηκικό και λιγότερο από το γαλακτικό οξύ.

Βρέθηκε επίσης ότι τα μέλια χωρίς άρωμα, όπως της ακακίας επηρεάζονται ευκολότερα στη γεύση τους , από άλλα έντονου αρώματος , όπως ερείκης.

Στη φύση το μέλι περιέχει οργανικά οξέα όπως μυργηκικό 5-600 mg/kg. oξαλικό 1-225 και γαλακτικό 10-386 (όμοιες οι μετρήσεις τους mg / kg)

Γενικά τα ανοιχτόχρωμα μέλια περιέχουν πολύ λιγότερα οργανικά οξέα από τα σκουρόχρωμα.

Η χρήση μυρμηκικού οξέος πρέπει να γίνεται το φθινόπωρο για να εξατμίζεται

Το οξαλικό επίσης το φθινόπωρο άφοβα

Το γαλακτικό γρήγορα μειώνεται και μετά 4 εβδομάδες πέφτει στα 500 mg/kg και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και την άνοιξη 1 μήνα πριν την έναρξη της κύριας ανθοφορίας.

Για τα αιθέρια έλαια τα επίπεδα ανίχνευσης με την γευσιγνωσία βρέθηκαν ως εξής σε mg ανά kg: Θυμόλη 1,1-1,3, Καμφορέλαιo 5-10,Μενθόλη 20-30: (Όλα mg/kg) Και για αυτά τα 3 αιθέρια έλαια o FAO GRAS status αναγνωρίζει ως ασφαλή επίπεδα μέχρι 50 mg/kg, και επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα επικινδυνότητα.Αλλά παρ όλα αυτά ,επειδή τα αιθέρια έλαια έχουν δυνατή μυρωδιά και για να μη φθάσουμε σε επίπεδα οσμής στο μέλι ,πρέπει να γίνει προσεκτική χρήση.

Η Θυμόλη : ΌΛΑ ΤΑ ΣΚΕΥΆΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΈΧΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΎΝΤΑΙ ΑΡΓΆ ΤΟ ΦΘΙΝΌΠΩΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΝΘΌΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΜΦΟΡΆ ΕΊΝΑΙ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΑ ΑΠΌ ΤΗς ΘΥΜΌΛΗς ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΎΝΤΑΙ ΜΕ ΛΙΓΌΤΕΡΟ ΦΌΒΟ ΠΡΟς ΤΟ ΠΑΡΌΝ ΕΝΑΝΤΊΟΝ ΤΗς ΤΡΑΧΙΑΚΉς ΑΚΑΡΊΑΣΗς,ΑΛΛΆ ΈΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΊ,ΌΤΙ ΕΧΕΙ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΒΑΡΡΟΑ.-

ΠΗΓΗ: Μελισσοκομική Επιθεώρηση 1999, σελ . 290

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου