Μελισσοκομική Εφαρμογή Καταγραφής Δεδομένων

Στην σύγχρονη μελισσοκομία υπάρχει ανάγκη καταγραφής δεδομένων απο τις επιθεωρήσεις των κυψελών, με σκοπό την καταγραφή παρατηρήσεων για την κατάσταση η την συμπεριφορά των μελισσιών και στην συνέχεια την επεξεργασία αυτών των στατιστικών δεδομένων για εξαγωγή συμπερασμάτων και δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων οπως σε απλά φύλλα χαρτιού,σε φύλλα excel(spreadsheets) αλλά και σε προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών(software).Ολοι οι πιο πάνω τρόποι εχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα πάντα σε σχέση με τις γνώσεις του χρήστη.

Στις ημέρες μας που οι χρήστες εχουν πολύ καλή γνώση χρήσης υπολογιστών και internet υπάρχει μια κατηγορία προγραμμάτων online μέσω internet.Αυτά τα προγράμματα είναι βάσεις δεδομένων εγκατεστημένες σε κάποιον υπολογιστή τον οποίο προσεγγίζεις μέσω internet απο σταθερό Η/Υ η tablet.Κάποια απο αυτά τα προγράμματα σου παρέχουν την δυνατότητα να συλλέξεις δεδομένα μέσω μιας εφαρμογης σε tablet η smartphone και στην συνέχεια οταν συνδεθείς στο internet μεταφερουν τα στοιχεια στο online πρόγραμμα οπου μπορείς να τα επεξεργαστείς μέσω προεγκατεστημένων στατιστικών.Οσοι παρέχουν αυτη την δυνατότητα κατα κανόνα χρεώνουν κάποιο μικρό ποσό ως αμοιβή διαφορετικά σημειώνεις τα δεδομένα σε χαρτί και τα μεταφέρεις στο πρόγραμμα.Σε μεταγενέστερη ανάρτηση θα ασχοληθούμε με κάποιο απο αυτά τα προγράμματα.

Κάποιες εφαρμογές είναι αυτόνομες(δεν απαιτουν καμμία συνδεση στο internet)και λειτουργούν σε windows pc η tablet και smartphone android.Με μια εφαρμογή για tablet και smartphone android θα ασχοληθουμε σήμερα.Ονομάζεται Bee Hive Tracker και μπορούμε να την εγκαταστήσουμε στο android tablet η smartphone απο το playstore η απο το 1mobile για αυτούς που δεν εχουν playstore. Ολες οι εργασίες γίνονται σε μια οθόνη ενω απαιτούνται κάποιες απλές ρυθμίσεις, μας παρέχει απλά στατιστικά και όλα τα δεδομένα παραμένουν στην συσκευή μας.
Η βασική οθόνη είναι η πιο κάτω.
  • list μας δίνει κατάλογο των κυψελών και επιλέγουμε
  • queen τσεκάρουμε εαν υπάρχει βασίλισσα
  • egg τσεκάρουμε εαν στην επιθεωρηση ειδαμε αυγά
  • video το πατάμε παρατεταμένα και επιλέγουμε video που εχουμε τραβήξει με την επιλογή της εικόνας video πιο κάτω.
  • Honey καταγράφουμε πόσο μέλι εχει η κυψέλη.Το πεδίο ειναι αλφαριθμητικό και οι επιλογές καθορίζονται στις ρυθμίσεις(settings-advanced).Δεν συμμετέχει σε στατιστικές.
  • Queen origin η φυλή της βασίλισσας
  • Brood frames πλαισια με γόνο.Ειναι αριθμητικό πεδίο και συμμετέχει σε στατιστικές 
  • History Ιστορικό καταχωρήσεων
  • status κατάσταση κυψελων(παραφυάδα,πουλί,μονή,διώροφη) ειναι το πιο σημαντικό αλφαριθμητικό πεδίο με βασει το οποίο γινονται οι στατιστικες.Ορίζεται στα settings advanced.
  • queen year ετος βασίλισσας
  • bee frame πλαίσια με μέλισσες.είναι αριθμητικό πεδίο και συμετέχει σε στατιστικές.
  • Control date ειναι η ημερομηνία που εχουμε ορίσει για έλεγχο των κυψελών.
  • Hive No αριθμός κυψέλης τον καταχωρούμε στην πρώτη καταγραφή.
  • Note γράφουμε μια παρατήρηση που προκύπτει απο τον ελεγχο των κυψελών
  • Text ειναι πεδίο με ετοιμες παρατηρήσεις που επιλέγονται για το πεδίο note.Μπορούμε να το τροποποιήσουμε απο settings-advanced.
  • Ακολουθεί μια σειρά με εικονίδια και ακριβώς απο κάτω ενα δεξιό και ενα αριστερό βέλος.Οταν πατάμε παρατεταμένα το δεξιό βέλος εξαφανίζονται τα πεδία video,history,control date τα οποία επανέρχονται πατωντας παρατεταμένα το αριστερό βελάκι.
  • Το εικονίδιο ημερομηνίας επιλέγει ημερομηνία,το video αρχίζει την καταγραφή video το οποίο το συνδέουμε με την κυψέλη απο την πιο πάνω επιλογή video.Η εικόνα της κάμερας διαβάζει barcode με την ταυτότητα της κυψέλης και τέλος Ο σκληρός δίσκος με το βέλος αποθηκεύει τις εγγραφές μας.
Στο επάνω δεξιό της οθόνης υπάρχει ενα τετράγωνο με μικρά τετραγωνίδια το οποίο πατάμε και μας οδηγεί στις ρυθμίσεις και στις στατιστικές.Η στατιστική είναι απλή και μας δίνει κατα κατηγορία κυψελών(status)τον μέσο όρο των πλαισίων με μέλισσες και με γόνο.Τέλος μας δίνει και τον μέσο όρο πλυθησμού και γόνου για όλο το μελισσοκομείο
Είναι πάρα πολύ απλό πρόγραμμα και πάνω απ'ολα φορητό και το χρησιμοποιώ εδω και πολύ καιρό.
Σημειώσεις του εκδότη θα βρείτε στις σελίδες που προανέφερα καθώς και στα αρχεία βοήθειας του προγράμματος.


https://play.google.com/store/apps/details?id=appinventor.ai_aesrabingol.bee



Επικοινωνία περίσκεψις