Μέλι Ερείκης

Την άνοιξη η λευκή ερείκη Ericaarborea και το φθινόπωρο η πορφυρή Ericaverticillata είναι η πηγή του ελληνικού μελιού ερείκης. Ένα σκούρο κόκκινο, πολύ θρεπτικό μέλι με πικρή επίγευση, ειδικά όταν συμμετέχει το νέκταρ της κουμαριάς ( Arbutusunedo) και ένα ευδιάκριτο, βαρύ χρώμα.


Το ανοιξιάτικο μέλι ερείκης έχει μια πιο ανοιχτή απόχρωση από το φθινοπωρινό, διαφορετική γεύση και υψηλότερη συγκέντρωση γλυκόζης.
Αν και η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μαζί με την υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης και η συνεπαγόμενη γρήγορη κρυστάλλωση δεν είναι επιθυμητά χαρακτηριστικά, το μέλι ερείκης έχει πολλούς οπαδούς.
Το μέλι ερείκης έχει πολύ υψηλή βιολογική και θρεπτική αξία που οφείλεται κυρίως στα μέταλλα, τις πρωτεΐνες, τα αμινοξέα, τα ένζυμα και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Το μέλι της ερείκης έχει μια ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (2%) σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες μελιού.
Έχει επίσης αντισηπτικές και διουρητικές ιδιότητες.

Πηγή:[www.omse.gr via www.melissokomianet.gr]